A. Palšis apie odos darinius: „Svarbiausia – nelaukti“

Nors naujai ant kūno atsiradę odos dariniai kelia daug klausimų, kartais baiminasi dėl jų kilmės, tačiau retas drįsta kreiptis pas gydytoją, kadangi tai tik… kažkokie odos pakitimai, dėmelės, spuogiukai. Deja, toks požiūris į pasikeitusią odą yra labai netinkamas, kadangi net ir mažiausi odos dariniai gali turėti neigiamą įtaką visam Jūsų organizmui ir net būti rimtų ligų priežastis.

Papilomos – ne tik estetikos problema

Gana dažnai pasitaikantys nepiktybiniai dariniai yra papildomos, kurios dažniausiai „puošia“ žmogaus kaklą arba pažastis. Negydant jos keičia savo išvaizdą, dažniausiai – auga, o tai kelia diskomfortą. Ne tik estetinį, tačiau ir fizinį, kadangi dariniai „kimba“ prie drabužių, papuošalų, plaukų. Keičiasi ne tik jų forma, tačiau didėja ir kiekis, jie – plinta.

„Jeigu papildoma plyšta – žmogus junta nemalonų skausmą. O tuomet atsiranda panika – man vėžys arba kita baisi liga“,- pasakoja chirurgas A. Palšis. Siekiant to išvengti būtinas papildomų šalinimas.

Žinoma, pirmiausia reikalingas tyrimas. Jo metu nustatoma – ar tai tikrai yra papiloma.

Karpa – smulkmena, kuri apsunkina gyvenimą

Kitas nepiktybinis odos darinys yra karpos, kurias taip pat sukelia virusai. „Turintiems karpų reikia galvoti ne tik apie jų pašalinimą, tačiau taip pat ir imuninės sistemos stiprinimą, kadangi būtent jų atsiradimui didelę tą daro nusilpusi imuninė sistema“,- patirtimi dalijasi chirurgas.

Pasitaiko tokių retų atvejų, kai mažos karpos metų eigoje paprasčiausiai išnyksta. Ar verta to laukti? Ne, kadangi išnykimo procentas labai mažas, tačiau tikimybė, kad karpa didės ir tuo pačiu kels didesnį diskomfortą, kad ji įsisenės – didelė.

„Blogiausia, kai žmonės nepasitarę su specialistai imasi savarankiškų gydymo metodų. Taip tam tikros liaudiškos priemonės gali padėti sumažinti karpas, tačiau daugeliu atveju problema padidinama, o ne sumažinama, tad atsiradus karpoms – būtina konsultacija su mediku“. 

Egzistuoja ne vienas karpų šalinimo būdas, tad priklausomai nuo paciento situacijos – medikas pasiūlys tinkamiausią.